Zwolle wordt vuur­werkvrij!


Op weg naar een veilige en dier­vrien­de­lijke jaar­wis­seling

20 december 2022

Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren angst en stress. Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn toevallige voorbijgangers. Vuurwerk bevat zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na iedere jaarwisseling moet zo’n drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Al deze schade, overlast en vervuiling kost de samenleving ook nog eens veel geld.

De Partij voor de Dieren Zwolle heeft dan ook een motie ingediend, samen met GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, Volt en CDA, waarin we oproepen Zwolle vrij te maken van consumentenvuurwerk. Vanaf jaarwisseling 2024/2025 mag er nergens in Zwolle meer consumentenvuurwerk worden afgestoken, met uitzondering van vijf nog aan te wijzen locaties waarbij rekening gehouden wordt met dier, mens en natuur. Vanaf jaarwisseling 2025/2026 zal het overal verboden zijn in Zwolle. Mocht het voor het college mogelijk zijn dan wordt deze transitie al sneller doorgevoerd.
Ook hebben we het college opgeroepen ideeën en initiatieven op te halen uit de Zwolse samenleving om samen de jaarwisseling op een nieuwe manier vorm te gaan geven. Op die manier werken we toe naar een niet-vervuilend, diervriendelijk en veilig oud en nieuw!