Vragen over Duurzaam pacht­beleid van de Gemeente Zwolle


Indiendatum: 4 feb. 2025

De gemeente Zwolle bezit gronden die zij in verpachting uitgeeft. Op dit moment is ons niet bekend
welke eisen de gemeente stelt aan haar pachters over verduurzaming van de grond. We hebben de
volgende vragen aan het college hierover:

  1. Is het college het met ons eens dat de wijze van grondgebruik van de pachtgronden invloed heeft op bodemkwaliteit, biodiversiteit en waterkwaliteit?
  2. In de pachtovereenkomst staat dat de pachter het land vrij zal houden van schadelijke gewassen en onkruid en het object zodanig zal verzorgen zoals gebruikelijk is en wordt vereist. Er zijn geen nader omschreven criteria. Hoe ziet de gemeente op dit moment toe op naleving van deze regels en b) waarop en c) op welke wijze precies ziet zij dan concreet toe?
  3. De gemeente verbiedt op dit moment het gebruik van glyfosaat (Round-Up). Er is ook een handreiking van organisaties Natuur en Milieu en Urgenda? https://natuurenmilieu.nl/nieuws-
    artikel/nieuwe-handleiding-geeft-gemeenten-handvatten-om-burgers-te-beschermen-tegen- pesticiden/. Is het college bereid ook eisen te stellen over het gebruik van ander landbouwgif of ook wel negatieve of schadelijke gewasbeschermingsmiddelen om de biodiversiteit te bevorderen?
  4. Een pachter is verplicht regelmatig en naar behoren te bemesten met inachtneming van de wettelijke toegestane middelen en hoeveelheden. We zien in de praktijk dat er overtollige mest van eigen bedrijf elders wordt uitgereden op gepachte gronden. Is het college bereid meer of nadere regels aan te stellen over het uitrijden van mest op haar pachtgronden, omdat dit de bodem- en waterkwaliteit bewezen negatief kan beïnvloeden?
  5. We zien op dit moment geen voorwaarden verbonden aan de verpachting of het gebruik van gemeentelijke grond om: de bodemgesteldheid te verbeteren, de biodiversiteit te vergroten of de waterkwaliteit te verbeteren. Is het college bereid nadere voorwaarden op te stellen in de huidige of nieuwe pachtovereenkomsten om duurzamer pachtgrondgebruik te stimuleren?
  6. De gemeente zou ook voorwaarden op kunnen nemen zoals inplanten van akkerranden met bloemen, aangepast maaibeleid of geen intensieve teelten die de grond uitputten. Is het college bereid hiertoe over te gaan?
  7. Hoe staat het college tegenover het toepassen van een korting op de pachtprijs bij pachters die aangetoonde weidevogelsbescherming toepassen (door bijvoorbeeld niet te maaien in het broedseizoen en nestbescherming plaatsen en/of de pachtgrond ontoegankelijk te houden in die periode)?

 

 

Indiendatum: 4 feb. 2025
Antwoorddatum: 11 feb. 2025

Inleiding
De fractie Partij voor de Dieren heeft op 4 februari 2025 schriftelijke vragen gesteld over gronden in gemeentelijk bezit die de gemeente in verpachting uitgeeft. Het college geeft in deze nota antwoord op de vragen.
 

Kernboodschap
Hieronder treft u de antwoorden van het college aan op de vragen van de raadsfractie van de Partij voor de Dieren.
 

Vraag 1: Is het college het met ons eens dat de wijze van grondgebruik invloed heeft op bodemkwaliteit, biodiversiteit en waterkwaliteit?
Antwoord: ja
 

Vraag 2: In de pachtovereenkomst staat dat de pachter het land vrij zal houden van schadelijke gewassen en onkruid en het object zodanig zal verzorgen zoals gebruikelijk is en wordt vereist. Er zijn geen nader omschreven criteria. Hoe ziet de gemeente toe op naleving van deze regels en waarop precies ziet zij dan toe?
Antwoord: Door regelmatig veldcontroles uit te voeren en toezien dat er aan de gestelde eisen in het contract wordt voldaan en door meldingen die worden gedaan door omwonenden of aangrenzende eigenaren.


Vraag 3: De gemeente verbiedt op dit moment het gebruik van Glyfosaat (Round-Up). Is het college bereid ook eisen te stellen omtrent het spuiten van ander landbouwgif (gewasbeschermingsmiddelen) om de biodiversiteit te bevorderen zoals ook besproken in de handreiking van organisaties Natuur en Milieu en Urgenda? https://natuurenmilieu.nl/nieuws-
artikel/nieuwe-handleiding-geeft-gemeenten-handvatten
Antwoord: De agrarische percelen moeten agrarisch gebruikt kunnen worden en hiervoor worden de wettelijke toegestane gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Percelen met een bijzondere beheervorm krijgen ook gerichte voorwaarden mee en daar worden beperkingen opgelegd met betrekking tot het gebruik van beschermingsmiddelen.
 

Vraag 4: De pachter is verplicht regelmatig en naar behoren te bemesten met inachtneming van de wettelijke toegestane middelen en hoeveelheden. We zien in de praktijk dat er overtollige
mest van eigen bedrijf elders wordt uitgereden op gepachte grond. Mest is door de grote hoeveelheden schadelijk voor het milieu. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland controleert steekproefsgewijs. Is het college bereid meer regels aan te stellen aan het uitrijden van mest omdat dit de bodem-en waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden?
Antwoord: De controle op de mestwet en haar uitwerking wordt gedaan door het RvO. De ervaring leert dat de ondernemers de pachtgronden van Zwolle eerder onder- dan overbemesten.
 

Vraag 5: We zien op dit moment geen voorwaarden verbonden aan de verpachting of het gebruik van gemeentelijke grond om: • de bodemgesteldheid te verbeteren; • de biodiversiteit
te vergroten; • de waterkwaliteit te verbeteren. Is het college bereid voorwaarden op te stellen om duurzamer grondgebruik te stimuleren zoals Milieuraad Zwolle in 2021 al aangaf?
Antwoord: Veel gronden zijn in bezit van Zwolle als potentiele ontwikkellocatie. Verduurzaming van het grondgebruik is niet het primaire doel maar waar mogelijk zetten we hier wel op in. Er zijn wel locaties waar zeker rekening wordt gehouden met duurzaam grondbeheer en het verhogen van de biodiversiteit. Die worden in de uitgifte als voorwaardelijk meegegeven.
 

Vraag 6: Zijn er afspraken met Provincie, Waterschap en /of natuurorganisaties over de verpachting van grond? 
Antwoord: Zwolle heeft verder geen afspraken met de Provincie hoe zij haar gronden moet verpachten. Wel zijn er afspraken met het Waterschap over beheer van enkele dijken en met natuurorganisaties over bijvoorbeeld versterking van natuurwaarden op sommige percelen.
 

Vraag 7: De gemeente zou ook voorwaarden op kunnen nemen zoals inplanten van akkerranden met bloemen, aangepast maaibeleid of geen intensieve teelten die de grond uitputten. Is het
college bereid hiertoe over te gaan? 
Antwoord: Ja, en wordt voor sommige percelen ook al meegegeven als voorwaarde in het beheer.
 

Vraag 8: Hoe staat het college tegenover korting op de pachtprijs bij bescherming weidevogels (door niet te maaien voor 1 juli)? 
Antwoord: Positief. De uitgifte van pachtgronden gaat via inschrijving en de pachter bepaalt op basis van de voorwaarden welke pachtprijs hij bereid is te betalen. Zwolle geeft daarbij geen korting op de pachtprijs, maar de inschrijver zal hiervoor zeker een financiële afweging maken indien er maatregelen worden opgelegd (zoals bijv het uitgestelde maaibeleid)